Първи стъпки в избора на ергонимична раница

В Слингомания доста често получаваме един и същ въпрос – как да избера ергономична раница? Подготвили сме ви сравнителна таблица  и кратка статия, в която ще ви разкажем за различните видове ергономични раници, какви са разликите между тях.

Ергономичните раници са често срещан избор сред  множеството видове ергономични носилки за бебета и деца. Обикновено основните компонентите на една раница са следните:

 1. Колан с катарами, който може да е допълнително подплатен (твърд колан) или пък да не е (мек колан)
 2. Подплатени презрамки с катарами
 3. Платка (панел), която поддържа гръбчето на детето
 4. Качулка, с която да покриете главата на вече заспалото дете

Използването на ергономична раница е много лесно и интуитивно, поддържа добре детето и за разлика от тъкания слинг, не изисква специални умения и предварителна подготовка. Този тип ергономични носилки е популярен избор сред родителите, които търсят бързо и лесно поставяне, сваляне и регулиране на носилката.

Как да изберем ергономична раница?

Както вече споменах, това е най-често задаваният въпрос. Истината е, че перфектна носилка,която да пасне еднакво добре на всеки човек няма. Затова ще направим сравнение между ергономичните раници, с които разполага Библиотека Слингомания – Tula, Chimparoo Trek, Алое, Isara, Kokadi, Soul, Fidela, Baby Monkey и Lenny Lamb. Добавили сме и линкове към страниците на производителите за повече детайлна информация.

Ергономичните раници са чест избор за родителите сред множеството видове ергономични носилки. Те могат да бъдат използвани за носене отпред – с лице към носещия го или на гръб. Някои видове раници позволяват носене и на хълбок, въпреки че това изисква допълнително по-сложно нагласяне на раницата спрямо нагласянето на един ринг слинг. По-нови модели раници имат възможност за регулиране на платката на ширина и височина, като Isara, Tula FTG, Kokadi, Baby Monkey, Fidela и Soul Anoona. Други раници имат нужда от допълнителна приставка, за да е поставено новороденото бебе оптимално (доколкото това е възможно в една ергономична раница).Такива раници са Tula Standard и Chimparoo Trek. За разлика от Tula Standard, за която приставката е подобна на възглавничка вложка и се закупува отделно, то при Chimparoo Trek това не е необходимо, тъй като нейната вложка за новородено представлява еластично парче плат, което е неразделна част от ергономичната раница.  Поставянето на новородено в такава вложка е наложително заради неговата собствена безопасност. Чрез нея бебето се юповдига по-високо, заемайки безопасна позиция в раницата.Раниците на Lenny Lamb, Алое и Soul не са подходящи за новородено.

 

Сравнителна таблица

tablica.pmg

*Падинг е подплатата на презрамките. Повече подплата, по-малко усещаме тежест на раменете. Направихме класификация на падинга, като 1 е най-малко, в сравнение с другите, а 4 е най-много.

Не е възможно да се избере една универсална раница за целия период на носене. Основно раницте се делят на стандартен размер и тодлер размер. Стандарните размери обхващат периода от новородено до около 80 см, а тодлер след 80 см до около 100 см. Въпреки  възможността, ние от Слингомания препоръчваме  да носите бебето  в раница, след 4-5 месец, когато то вече е натрупало мускули и  може да държи главата си изправена, и гръбчето му загубва своята С-образна форма. Ако все пак сте решили да носите бебето си в ергономична раница преди този период следете за следното:

 • Краката на бебето трябва да се поддържат от коляно до коляно и да образуват М-позиция. Ъгълът, който бедрата трябва да сключват с таза да е между 90 и 110 градуса;
 • Гръбчето на бебето трябва да се поддържа в С-образна форма;
 • Главата трябва да е вдигната, да бъде видима и да има поток на въздух към нослето на бебето;
 • Главата трябва да бъде на „ една целувка“ разстоянит
 • Вратлето трябва дае добре поддържано.

При стандартните раници панелът (седалката) трябва да обхващат детето от коляно до коляно, докато при тодлер рамерът това не е задължително условие. Панелът не трябва да покрива главата на детето напълно, то трябва да се вижда, да има поток от въздух и да може да обърне главата си безпрепядствено. От друга страна, не трябва да е твърде плитък панелът, защото съществува опасност от падане. Относно позициите препоръките ни са детето да бъде носене само корем в корем, докато започне да сяда стабилно и има пълен контрол на тялото си, а след това и отзад.

Препоръки за    размерът на ергономичната раница:

SSC-guide3-page-001
Източници:

 1. http://www.Portagedouble.com
 2. https://en.lennylamb.com/
 3. https://babytula.eu
 4. http://www.isara.ro/en/
 5. https://fidella.org/
 6. https://www.facebook.com/rooshug/
 7. http://aloe-slings.com/
 8. https://soulslings.com/
 9. https://www.babymonkey.it/en/content/12-woven-wraps
 10. http://www.babyslingsandcarriers.com/carriers_newborn_to_5months

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s